Bourgogne
Burgundija yra viena prestižiškiausių Prancūzijos vyno gamybos regionų. Raudonasis ir rožinis Burgundijos vynas yra gaminamas iš ... Skaityti daugiau
Subcategories
Burgundija yra viena prestižiškiausių Prancūzijos vyno gamybos regionų. Raudonasis ir rožinis Burgundijos vynas yra gaminamas iš raudonųjų Pinot Noir ir Gamay vynuogių. Raudonųjų vaisių aromato natomis praturtintas burgundiškas vynas ypač tiks derinant su mėsos gaminiais ar gabalėliu Šarolė jautienos. Baltasis burgundijos vynas yra gaminamas iš Chardonnay, Aligoté ir Muscadet baltųjų vynuogių, o aromatas dvelkia geltonųjų vaisių, migdolų ir jodo natomis. MiamMiam parduotuvėje esantys šio regiono vynai yra nefiltruoti, o stiprumas svyruoja 12,5-13%.
Nežinantiems, kaip išsirinkti burgundišką vyną turime kelis patarimus. Atkreipkite dėmesį, kokį dažniausiai geriate vyną – iš kokių vynuogių jis yra pagamintas. Dauguma burgundiškų vynų turi saugomos kilmės vietos nuorodą, kuri taip pat padės lengviau suprasti ir įvertinti vynuogių vyno skonį.
Dažniausiai užduodami klausimai
Kuo skiriasi Burgundijos vynai nuo kitų Prancūzijos regionų vynų?
Burgundija yra garsi, bet kukli. Čia nėra nieko rėksmingo, viskas vyksta lyg pašnibždomis, subtiliai, tarsi norint apsaugoti šių žemių lobius.
Burgundijos regiono vynai pasižymi žemės, prieskonių ir raudonųjų vaisių skoniais. Tai daug giliesnio skonio vynas, kuriame ypač stipriai atsispindi terroir - augimvietė. Būtent terroir, kalbant apie Burgundijos vynuogyną, yra kertinis, vynus apibūdinantis pamatas. Nėra aukštesnės kokybės vynų už burgundišką.
Šio regiono vynuogynai suskirstyti į nedidelius, tiksliai apskaičiuotus sklypus, vadinamus “climat”. Prieš kelis amžius pradėtas ir įtrauktas į Unesco pasaulio paveldą toks skirtymas padeda užtikrinti išskirtines klimatines sąlygas (dirvožemis, gaunama saulės šviesa, ir pan.) tam tikros rūšies vynuogėms.
Pagal tradiciją, Burgundijos vynuogyno vynai gaminamo iš vienos veislės vynuogių!
Žinoma, yra kelios išimtys, pavyzdžiui, kremanas Crémant de Bourgogne ar nuostabusis Saint-Bris vynas.
Prieš kelis milijonus metų Burgundijos vietoje tyvuliavo negili jūra, kurioje veisėsi milijonai būtybių kietais ir kalcio turtingais kiautais. Fosilizacijos dėka šį regioną dabar dengia kalkinio mergelio dirvožemis, kuris yra vienas didžiausių sėkmingo vyno kriterijų.
Kaip pasirinkti gerą burgundišką vyną?
Patarimai renkantis burgundišką vyną:
1. Burgundijos vynuogynas yra penkis kartus mažesnis už Bordo, todėl šio vyno prekybos centruose galite ir nepastebėti. Tad geriausia Burgundiško vyno ieškoti nedidelėse vyno krautuvėlėse.
2. Atsižvelkite į kainą. Prieš pirkdami keletą to paites vyno butelių, geriau pirma jo paragaukite, ir įsitikinkite, ar jums patinka.
3. Labiausiai žinomų gerų vynų etiketės nėra labai gražios! Turėkite tai minty!
4. Skaitykite etiketes! Žyma, jog “vynas brandintas ąžuolo statinėse” iš esmės nieko nereiškia. Geri vynai brandinami ir nerūdijančio plieno rezervuaruose, o statinės gali būti blogai prižiūrėtos. Žyma, jog vynas pagamintas iš senų vynuogienuojų uogų, nėra reglamentuotas, tad jei nenurodytas tikslus amžius (mat seni tai 40-50 metų amžiaus vynuogių krūmeliai), būkite atsargūs, nes už to gali slypėti vos dešimties metų vynmedžiai!
5. Rinkdamiesi vyną pasidomėkite vynuogių veisle, iš kurios jis išgautas,saugoma kilmės vietos nuoroda...
Kokie yra pagrindiniai Burgundijos vynų tipai?
60 % Burgundijos vynuogyne pagaminto vyno yra baltieji sausi vynai, 30 % raudonieji.
Rožiniai - labai mažai. Putojantys - Crémant-de-bourgogne
Kodėl Burgundijos vynai dažnai vadinami nišiniais?
Burgundijos (Bourgogne) vynuogynai yra labai seni, kai kurių ištakos siekia Viduramžius, ir turintys gerą reputaciją.
Burgundijos vynuogynui tenka apie 3 % visų Prancūzijos vynuogynų ploto. Tad šime regione vynas gaminamas nedideliais kiekiais. Todėl šie vynai dažnai vadinami nišiniais, todėl apie juos tiek daug kalbama! Šių vynų elegancija nuo 19 amžiaus patraukė visų gurmanų dėmesį, o Napaleonas I prie valgio rinkdavosi tik šio regiono raudonąjį sausą vyna Chambertin.