

Kombu royal lotyniškas pavadinimas Saccharina Latissima, o lietuviškas atitikmuo - valgomasis cukradumblis. Tai laminarinių šeimai priklausantis dumblis.
Japonų kalboje KOMBU reiškia "laimė". Šis vertingų savybių turtingas dumblis rytietiškoje kultūroje yra laikomas ilgo gyvenimo ir sveikatos simboliu.
Kombu valgomas virtas. Kitaip jis būtų per daug sūrus ir kietas. Virdamas jis minkštėja, tačiau savo tvirtumo nepraranda.
Kombu yra natūralus skonio stipriklis. Kaip ir daugelis rudųjų dumblių, jis turi didelį kiekį mononatrio glutamato (MSG). Tai jam suteikia umami skonio.
Skaityti daugiauAlgolesko yra didžiausia Kombu Royal (Saccharina latissima) - endeminio Bretanės pakrančių makrodumblio - augintoja Europoje, turinti privilegiją naudotis nuostabia jūrine teritorija ties pietine Finistero departamento pakrante. Išskirtinė geografinė padėtis suteikia Algolesko galimybę šią kultūrą auginti atviroje jūroje, „Natura 2000“ tinklui priklausančioje vandens teritorijoje, kas aiškiai garantuoja aukštą vandens kokybę.
Rugsėjo mėnesį maži dumbliai užsikabina ant jūroje įrengtų virvių ir natūraliai auga iki pavasario.
Derlius trunka apie du mėnesius. Surinkti dumbliai rūšiuojami, blanširuojami ir galiausiai pasūdomi, kad geriau išsilaikytų. Šį metodą perrėmėme iš japonų.
Dumblius reikia nuplauti po šaltu vandeniu, tada kelioms minutėms palikti vėsiame vandenyje, kad atgautų spalvą ir tekstūrą.
O džiovinant Kombu royal dumblius, jų lapai pasidengia baltomis dėmelėmis, vadinamomis "Kombu gėlėmis", kuriose gausu sacharidų ir glutamo rūgšties. Džiovintų Kombu dumblių prieš vartojimą niekada nereikia nuplauti. Virdamas šis dumblis sultiniui suteikia švelnaus kremiškumo ir jūrinio skonio bei kvapo.
Kombu royal pasižymi gelsvai rusva spalva, o suaugusio dumblio ilgis dažnai siekia 3 metrus. Jo gniužulas arba lapai yra stori, banguoti ir gofruoti, jo kotas arba stiebas susipynęs "eglute". Itin vertinami kaip maisto produktas, Kombu royal dumbliai yra naudojami ir kosmetikoje dėl savo valančių savybių.
Kombu yra idealus pasirinkimas verdant ankštines daržoves, jis lengvina jų virškinimą, praturtina maistinę vertę, jas sušvelnina, ir leidžia sutrumpinti virimo laiką.
Labai harmoningai Kombu dera su žaliaisiais žirneliais, smidrais, cukinijomis, pomidorais, porais, lapiniais burokėliais, moliūgais, pastarnokais, figomis, cidonijomis, kriaušėmis, vynuogėmis, špinatais... omlete, su žuvytėmis, naudojamas en papillote (vokelyje) tipo patiekaluose: į dumblį įvyniokite žuvį ar jūros gėrybes. Dumblį galite naudoti ir sultinio gamybai, tai pagrindinis ingredientas norint pasigaminti dashi sultinį.
Kombu dumbliams priskiriamos gydomosios, antioksidacinės, priešuždegiminės ir antikoaguliantinės savybės. Jis detoksikuoja, remineralizuoja ir stimuliuoja organizmo medžiagų apykaitos sistemą (padeda reguliuoti svorį).
FR-BIO-01
Gamintojas: Algolesco, Prancūzija
Apie ALGOLESKO...
Algolesko kompanija yra įsikūrusi Glenano salyne (l’archipel des Glénan) Bretanės pakrantes skalaujančiuose vandenyse, pietinėje Finistero departamento (Finistère Sud) pusėje. Ji valdo 150 hektarų ploto vandens parką, kuriame augina jūrų dumblius.
Algolesko priklausantis vandens parkas yra pačiame „Natura 2000“ saugomų teritorijų tinklui priklausančios teritorijos viduryje. „Natura 2000“ yra pats ambicingiausias ir didžiausias projektas, skirtas išsaugoti vertingiausias, vertingiausiais gamtines buveines - Europos gamtos paveldą. Būvimas šioje teritorijoje užtikrina išskirtinę aplinkos ir, žinoma, produktų, kokybę, pabrėžia Algolesko generalinis direktorius Timothée Serraz.
Įmonė rinkai siūlo aukščiausios gamos dumblius, kuriuos paruošia pagal japoniškų technikų rekomendacijas. Algolesko darbuojasi giliuosiuose vandenyse ir orientuojasi į valgomuosius dumblius. 2023 metais ji sugeneravo 1,15 milijonų eurų apyvartą iš 200 tonų dumblių kultūros. Numato, kad 2024 metais pavyks sugeneruoti 1,8 milijonus, o 2025 metais - 2,5 milijonus siekiančias apyvartas. „Jūros dumbliai yra geras pasirinkimas sveikatai, geras aplinkai, ir tiesiog paprasčiausiai geras produktas“, - teigia Timothée Serraz.
Nuo sėklos iki lėkštės
Šios produkcijos gamybos stiprioji pusė yra išmintingas ir sumanus inovatyvių sprendimų derinimas su tradicinės gamybos žiniomis ir patirtimi savoir-faire: Algolesko prižiūri visą produkcijos ciklą - nuo sėklos iki lėkštės (sėklų daiginimas daigyklose iš natūralios vietinės aplinkos paimtų sporų, sėja rudenį ir derliaus ėmimas kovo mėnesį). Jūrų dumbliai auga atviroje jūroje (vandenyne), be jokių priedų, absoliučiai natūraliu ciklu, kaip ir laukiniai dumbliai. Minta natūraliomis ekosistemoje esančiomis maistinėmis medžiagomis ir, žinoma, saulės šviesa. Šiai vertingai kultūrai išskirtinės kokybės suteikia ir vandenys, kuriuose ji auga.
Itin aukšta organoleptinė vertė
„Dešimt metų trukę moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra bei išskirtinės svarbos bendradarbiavimas su partnerių iš Japonijos įmone, suteikė žinių ir galimybių taikyti Prancūzijoje unikalius perdirbimo procesus: Azijoje, ypač Japonijoje, pramonės šakos yra keliais žingsniais toliau nei mes, mat dumbliai ten yra nepakeičiamas jų virtuvės produktas. Visas technines žinias, praktikas ir įgūdžius kantriai perėmėme iš savo partnerių, todėl šiandien mes galime pasiūlyti aukštos organoleptinės vertės dumblius, kuriuos kramtyti yra itin malonu“, - tęsia direktorius. Verta pažymėti, kad 75 000 tonų yra pagaminama Prancūzijoje, o Bretanėje priskaičiuojama apie 500 rūšių dumblių.
Jums taip pat gali patikti