prancūzija raudonasis auksas vaistinės savybės brangiausias pasaulio prieskonis

Raudonasis Bigudeno krašto auksas – d’Esprit Safran ekologiškas šafranas.

Norėdami paįvairinti mūsų žirgyno veiklą, ėmėmės domėtis šafrano auginimu.

Be to, kad šis prieskonis yra subtilus ir retas, šafranas itin naudojamas dėl savo vaistinių savybių.

Šis augalas gali prisitaikyti prie daugelio klimato zonų, o Prancūzijoje auginamas nuo 19 amžiaus (tais laikais jo užaugindavo apie 30 tonų per metus).

Tankiai susodintas augalas iš žirgų neatėmė daug vietos, o sezoniškas (spalio ir lapkričio mėnesiais) rinkimas natūraliai įsiliejo į mūsų žirgyno ūkio darbotvarkę.

prancūzija raudonasis auksas vaistinės savybės brangiausias pasaulio prieskonis  prancūzija raudonasis auksas vaistinės savybės brangiausias pasaulio prieskonis

Po 3 metų įvairių bandymų su šimtais crocus sativus (kitaip dar vadinamo šafraninio crocus) svogūnėliais, 2011-aisiais ėmėmės ekologiškos ūkininkystės (sertifikuotos Ecocert).

Pirmasis Bigudeno krašto šafrano „sodas“ gimė iš 15 000 svogūnėlių, susodintų 1000 m². Laukas vis didėjo dalinant svogūnėlius. Ir šiandien jis jau užima 2500 m² plotą.

prancūzija raudonasis auksas vaistinės savybės brangiausias pasaulio prieskonis prancūzija raudonasis auksas vaistinės savybės brangiausias pasaulio prieskonis

Kaip ir kituose pasaulio regionuose, šafrano žydėjimo laikotarpiai augintojai prie augalų darbuojasi diena iš dienos.

Gėlė žydi vos 24 valandas, tad kas rytą rankomis renkamos piesteles nuo žiedelio prie žiedelio. Kiekvieną žiedą sudaro 3 piestelės.

Prancūziškas šafranas garsėja kaip geriausias pasaulyje, mes mūsų džiovinimo procesas yra kitoks nei karšto klimato šalyse (Maroke, Ispanijoje, Irane, ...).

Šafrano piesteles džioviname žemoje temperatūroje (nuo 35 iki 50 °C) labai trumpą laiką, atvirame ore, apsaugant nuo tiesioginių saulės spindulių.

Kitaip šafranas praranda savo spalvą, skonį ir vaistines savybes.

Džiovinant augalą jo karčioji dalis – pikrokrosinas – transformuojasi į šafranolį, kuris ir yra tikrasis šafrano skonis ir kvapas.

Džiūdamos piestelės praranda 80 % drėgmės. Tad reikia apie 160 piestelių, kad išgautume 1 g džiovinto šafrano.

Visame pasaulyje per metus pagaminama 300 tonų šafrano, o Prancūzijoje – 25 kg ... O būtent Prancūzijos šafranas žinomas, kaip geriausias pasaulyje!

Šafranas yra nuostabus skonio stipriklis, jis kelis kartus paryškina skonius ir kvapus. Mėsą suminkština, o pyragams suteikia purumo.

Paelija ir rizotas neįsivaizduojami be šio prieskonio, kuris nuostabiai dera su žuvimi ir kitomis jūros gėrybėmis.

prancūzija raudonasis auksas vaistinės savybės brangiausias pasaulio prieskonis