Sudėtinga susigaudyti vyno sertifikavimų, ženklinimo, normų ir reglamentų gausoje?

ekologiško vyno sertifikavimas ir ženklinimas

Jums parengėme straipsnių santrauką, kurioje, tikime, rasite atsakymus į pagrindinius klausimus renkantis mėgstamą gėrimą. 

Kai kurie senieji vynininkai į sertifikavimus numoja ranka dėl ilgo ir sudėtingo proceso. Jie ir jų ištikimi klientai žino, kad vynuogės auginamos laikantis ekologiškumo principų, su didžiule pagarba gamtai, o vynas gaminamas laikantis senų šeimos tradicijų. Tad nenustebkite, jei „MiamMiam“ krautuvėlėje ne visi buteliai pažymėti atitinkamais ženklais. Mes pasitikime savo vynų tiekėjais, senais Olivier draugais, ir žinome, kad jie gamina su meile ir siūlo kokybiškus produktus!

Taigi, ekologiškas, biodinaminis ir natūralus vynas – kokie skirtumai?

   ekologiškas ūkis vynuogynas vynas 

Pagal Vinexpo/IWSR atliktą tyrimą, vis daugiau vyno mėgėjų atsigręžia į ekologišką vyną. Reprezentuodamas pagarbą gamtai ir kokybę, ekologiškas vynas nuolat didina gerbėjų gretas ir turi daug šansų 2020 metais padvigubinti savo populiarumo kartelę. Jei apskritai vyno suvartojimas Prancūzijoje tendencingai mąžta, tai ekologiško vyno, atvirkščiai, išgeriama vis daugiau. Jei 2020-2017 metų laikotarpiu ekologiško vyno suvartojimas vidutiniškai per metus augo po 14,1 %, apskaičiuota, kad 2017-2022 metų laikotarpiu šis procentas padidės dar 9,2 %.

ekologiškas vynas sertifikuotas be sulfitų

Vieni tai laiko paprasčiausia pasauline tendencija rinktis ekologiškus produktų, o kiti vyno sektoriaus ateities neįsivaizduoja be ekologiško vyno.

Didžiausios ekologiško vyno gamintojos pasaulyje yra Ispanija, Italija ir Prancūzija. Labiausiai ekologišku vynu žavisi Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir JAV gyventojai.

Mes taip pat, stebėdami krautuvėlės „MiamMiam“ klientų susidomėjimo vynais tendencijas, galime drąsiai teigti, kad ekologiškas vynas yra mūsų ateitis, ir kad kuo toliau tuo daugiau vynų bus gaminami remiantis biodinaminės vynininkystės principais.

 ekologiškas vynas sertifikuotas be sulfitų biodinaminis

Ekologiško vyno gamyba atitinka ekologiško ūkininkavimo principus ir reglamentą: gamyba be sintetinių cheminių medžiagų ir be genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), perdirbant ir iš naujo panaudojant organines medžiagas bei taikant prevenciniais metodais pagrįstą biologinę kontrolę.

Tokiu būdu išlaikomas ir pagerinimas žemės derlingumas ir struktūra, skatinama biologinė įvairovė ir prisidedama išsaugant vandens ir oro kokybę.

Nuo 2012 metų ekologiškų vynų gamyba privalo būti vykdoma laikantis susitartų vynuogininkystės ir vyndarystės principų.

ekologiška žemdirbystė vynas be pridėtų sulfitų

Biodinaminio vyno gamybos sektorius kelia tikslą atgaivinti ir sustiprinti vynuogininkystės ekosistemą. Tad pirmasis žingsnis yra skatinti vynmedžius auginti jų natūralios kilmės aplinkoje (žemė ir klimatas (oras)), kad būtų sukurtos geriausios sąlygos megztis jų vaisiams – vynuogėms.

Biodinaminis vynas priklausomai, kuriuo reglamentu remiantis gaminamas, turi kelis žymėjimus:

denete biodinaminio vyno ženklinimas                           biodinaminis ekologiškas vynas

Ir galiausiai, natūralus vynas. Karščiausia naujienajau daugiau nei 8000 metų gaminamas, parduodamas ir geriamas natūralus vynas, tik visai neseniai buvo pripažintas oficialiai ir reglamentuotas natūralaus vyno gamintojų sindikato drauge su Žemės ūkio ministerija, Nacionaliniu kilmės ir kokybės institutu (INAO) bei Kovos su sukčiavimu institucija paskelbtoje chartijoje.

Šia chartija skelbiama, kad terminu Natūralus vynas  apibrėžiamas vynas, pagamintas iš ekologiškuose ūkiuose užaugintų vynuogių, kurios renkamos rankomis, o jį gaminant nenaudojami jokie priedai (vienintelė išimtis daroma tik natūraliai susidariusioms mielėms) nei sulfitai (yra galimybė naudoti iki 30 mg / l sulfitų, ir tai yra privaloma nurodyti ant butelio).

natūralus bynas be pridėtų sulfitų

Natūralaus vyno gamintojų sindikato prezidentas Žakas Karogė (Jacques Carroget) teigė, kad iki šiandien daug kas begėdiškai naudojo terminą „natūralus“, kad pelnytų dėmesį produktams, kurie neturi visiškai nieko bendra su tikrąją šio žodžio reikšme, pavyzdžiui, natūraliu vadino įprastą vyną, kurį skiedė natūraliu vynu, siekdami sumažinti sieros kiekį.

Tad remiantis šia chartija bus atliekama vynuogynų kontrolė. Vyno gamintojai turės pateikti tyrimus dėl sulfitų kiekio butelyje. Taip pat, atsitiktine tvarka kasmet bus išrenkami trys vynuogynai, kuriuose bus tikrinamas produkto atsekamumas, taip pat, ar vynuogynas laikosi ekologiško ūkininkavimo principų, ar vynuogių derliaus renkamas rankomis, ar produkte nėra pesticidų bei sieros likučių.

 

Ką reiškia ženklas Haute Valeur Environnementale (HVE)?

 didelės aplinkosauginės vertės ūkis Ekologiškas vynuogynas

Šis „didelės aplinkosauginės vertės“ sertifikavimas Haute Valeur Environnementale buvo sukurtas 2012 metais. Juo žymimi ūkiai, dedantys visas pastangas, leidžiančias išsaugoti ir vystyti biologinę įvairovę vynuogynų auginimo valdose.

Jį vykdo Žemės ūkio ministerijos įgaliota sertifikavimo agentūra.  

Pagal HVE normas yra reikalaujama, kad ūkininkavimo valdose būtų išsaugotos natūralios laukinių gyvūnų gyvenamosios vietos ir laukinių augalų augimo plotai;

kad kultūrų apsaugai būtų pasirinktos atsakingos priemonės, tinkamas mėšlo naudojimas, taupiai vartojami vandens ištekliai.

Taip siekiama išsaugoti natūralią gamtos pusiausvyrą ūkių valdose.

Parengta pagal:

Le Figaro, The vergan cellar,, Bio centre,