chateau Rousselle HVEIstorija

Ten, kur stovi pilis Château Rousselle, dešiniajame Žirondos (Gironde) upės žiių krante vynuogės auginamos nuo 1-ojo amžiaus po Kristaus. Beje, archyvuose rasta įrodymų, kad iki dvylikto amžiaus Buro (Bourg) regiono vynuogynai driekėsi iki pat Saint Ciers de Canesse ir Vilnevo (Villeneuve) vietovių, tad galima teigti, kad žemėse, vadinamose Rousselle  vardu, vynuogės augo jau daug amžių prieš pastatant pilį.

Chateau Rousselle vynuogynai   les vignes Chateau Rousselle

Atrodo, kad pirmasis „kilmingųjų Rousselle namų šeimininkas buvo Mesjė Messire Jean de Tortaty, 17-ojo amžiaus riteris ir Karaliaus patarėjas.

Tais laikais Saint Ciers vietovėje tebuvo vos trys aristokratų namai, iš kurių vienas buvo Rousselle.  

Chateau RousselleChateau Rousselle Saint Ciers

1999-2000 metais buvo atlikta didžiulė pilies rekonstrukcija, per kurią ant užpakalinių durų akmeninės staktos aptikta išgraviruota 1636 metų data.

Užpakalinė pilies dalis pastatyta 17-ajame amžiuje, o fasadinė – 19-ojo amžiaus pradžioje. Toks architektūrinis „rinkinys“ yra įvairių pastato rekonstrukcijų, didinimo ir modernizavimo darbų padarinys.

Jau nuo 1868 metų Féret and Cocks vynų gide Bordeaux et ses vins (Bordo ir jo vynai) Château Rousselle vynas nominuojamas 1-uoju Buržua 1er Bourgeois, o tai yra aukščiausias įvertinimas kilmės nuorodą turinčių vynų klasifikacijoje.  Visą 19-ąjį amžių Château Rousselle valdos pirmavo eksperimentuodamos modernizuojant savo vyno rūsius. Vis dėlto jų vynuogynai neišvengė krizės, kurią apie 1875-uosius metus sukėlė filokseros (phylloxera) užkratas, pažedięs ten augusias vynuoges.Chateau Rousselle išskirtinio terroir vynas

 išskirtinio terroir vynasXX amžiuje pilis Château Rousselle priklausė keletui šeimų.  Nuo 1999 metų vynuogynas patenka į Lemaitre šeimos rankas. Dvejus metus visoje Prancūzijoje ieškojęs vynuogių ūkio, atitiVincent Lemaitre Chateau Rousselle komandankančio konkrečius kriterijus – vientisas vynuogyno lau

kas su išskirtiniu terroir – kraštovaizdžiu, dirva, klimato zona – senais vynuogienojais ir senoviniais pastatais, ir vos išvydęs Château Rousselle valdas Vincent Lemaitre iškart jas pamilo.

 Tuo metu visa vietovė su pastatais buvo apverktinos būklės. Vincentas ėmėsi vadovauti namo ir vyno rūsių atkūrimo darbams, peržiūrėjo vynuogių auginimo būdus, o padedamas enologo (vynininkystės specialistas) išmoko gaminti savo vyną ir taip per mažiau nei penkerius metus Rousselle  atgavo visą savo aristokratišką estetiką ir kilmingą skonį..

 Chateau Rousselle vynuogynai Chateau Russelle rezervuaras vyno gamyba Chateau Rousselle vynininkystėVincent Lemaitre Chateau Rousselle vynininkas Vyno degustacija Chateau Rousselle

Vyndarystė

Chateau Rousselle vynas

Derlius perrenkamas rankomis ant specialaus vynuogių perrinkimo stalo ir tik po to beriamas į kubilus (rezervuarus).

Šalta maceracija prieš fermentaciją taikoma visiems kubilams (rezer

vuarams). Ilgai trunkanti fermentacija alkoholiu ir maceracija siekiant išgauti aromatus ir vynui suteikti visą grožį ir galią. Kasdienis, ryte ir vakare atliekamas kubilo (rezervuaro) pumpavimas. „Prestige“ vynui skirtų Merlot  veislės vynuogių malolaktinė fermentacija naujuose prancūziškos gamybos kubiluose.

Šiuo metu Chateau Rousselle ūkis yra pereinantis prie ekologiškos gamybos ir ekologiškos ūkininkystės.  Tai gan ilgai trunkantis procesas, bet Vincent Lemaitre ryžto pakanka! Jau dabar jo valdos yra sertifikuotos ir gavusios ženklą HAUTE VALEUR ENVIRONNEMENTALE – didelės aplinkosauginės vertės ūkis. Kaip tai veikia ?

Didelės aplinkosauginės vertės ūkis Chateau Rousselle

Esame įsipareigoję nuolat tobulinti :

Biologinę įvairovę: saugome vandenį, augalus, vabzdžius, dirvą, laukinių gyvūnų buveines ir pan.  Mes perdirbame vandenį (vyno gamybos metu susidariusias nuotekas, surenkame į gruntą patekusį vandenį, naudotą plauti vynuoges) ir išsaugome žemės ūkio verslo infrastruktūrą (IAE).

Esame vieni pirmųjų iš aplinkos apsaugos normas atitinkančių ūkių.

Tręšimas - mažiname trąšų naudojimą ir visiškai atsisakome chemikalų.

 Fitosanitarija - Chateau Rousselle vynuogės

nenaudojame herbicidų (piktžolių naikinimo preparatai). Galime naudoti fitosanitarinius produktus taikant kontrolę (padauginus tokio produkto gali grėsti bauda ir sertifikato atėmimas) vynuogienojams susirgus destruktyvia liga.

 3 lygmens didelės aplinkosauginės vertės ūkio (Haute Valeur Environnementale) sertifikatas keliais žodžiais:

Šis ženklas itin susijęs su žemę gerbiančio vyndario profesija.

*Produktus oficialiu logotipu žymėti gali tik 3 lygmens kvalifikaciją įgiję ūkiai, praėję net tris metus trunkančias procedūras.

*Per apskritojo stalo susirinkimą aplinkos apsaugos klausimais, vadinamą Grenelle, Prancūzijos respublika buvo šio sertifikavimo iniciatorė.

* ANFOR (Prancūzijos standartizacijos asociacija) prižiūri visus Anthocyane  produktus.

*3 lygmens didelės aplinkosauginės vertės ūkis (Haute Valeur Environnementale) tai taip pat ir Aplinkos apsaugos reglamentų laikymasis, būtina sąlyga yra patenkinti ir išpildyti visas vandens ir gamtos apsaugos sąlygas.

Didelės aplinkosauginės vertės ūkis Chateau Rousselle