La Paonnerie ekologiškas vynasLa Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis

Ant pirmosios kalvos, pūpsančios kažkur tarp Luaros slėnio ir saulės, auga vyno ūkio La Paonnerie vynuogynai. Senieji vynuogynai giliai įrėžę šaknis į Saint Herblon žemę – granito uolienas ir Ancenis (Ansni) vietovės skalūnus.  

O jaunieji vynuogynai savo kelią skinasi vulkaninės kilmės uolienų žemėse. Ten, kur vandenyno purslais skalaujamų krantų klimatas pereina į  švelnų Anjou (Anžu) regiono klimatą.

Čia vynuogės surenkamos rankomis, vyno gamyboje naudojamos tik natūraliai susidariusios mielės be jokių pridėtinių sulfitų, tik išpilstant į butelius ir tik išskirtiniais atvejais panaudojami vulkaninės kilmės sulfitai. Naudojami tik natūralios kamštinės medžiagos kamščiai, pagaminti iš tvariuose miškuose užaugusių medžių ir vaškuoti ekologišku bičių vašku.

Vienas darbuotojas ištisus metus prižiūri vynuogynus, o sezono metu, kai padaugėja darbų – genėjimas, nereikalingų pumpurų pašalinimas, ūglių priraišiojimas, derliaus rinkimas, išpilstymas į butelius ir jų sudėliojimas vyno rūsyje – į pagalbą pasikviečiame daugiau žmonių.

 La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis   

Apie dešimtį Ouessant veislės avių užtikrina piktžolių naikinimą žiemos periodu. Aplink vynuogynus įtaisytos paukščių tupyklos mėlynosioms ir didžiosioms zylėms, kad šios sulestų į vynuoges besikėsinančius kirminus ir jų lervas dedančius drugelius kenkėjus (cohylis ir eudemis). Siekdami gerinti dirvos kokybę į vynuogienojų lysvių tarpus pasėjome avižų ir dobilų. 2,5 hektaro žemės apdirbame su arkliu.

La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis

Vyno ūkis La Paonnerie tai Carroget šeimos, Agnes ir Jacques, ekologiška oazė. Patys besirūpindami savo sveikata ir kovodami prieš maisto produktų bendrovių lobizmą,  jau nuo labai seniai maitinasi tik ekologišku maistu, o nuo 1997 metų ir visas ūkis yra perkeistas ir funkcionuoja pagal ekologiško ūkininkavimo principus.La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis

„Mes esame tvirti ekologiškumo šalininkai. Kalbame ne tik apie ekologišką ūkininkavimą bet ir apie ekologišką vyno gamybos procesą.“ 2000 metais jų ūkiui suteikimas ekologiško ūkio  - agriculture biologique AB ženklas, nuo 2001 metų vyno gamyboje nebenaudoja papildomų sulfitų, o nuo 2009 metų taiko biodinaminio ūkininkavimo principus.

Tai dar platesnis kelias eksperimentams.
„Mes nedvejodami priėmėme visas taisykles, reikalingas gauti vyno gamybos vietos nuorodos ženklą ir gaminti daug drąsesnį stalo vyną ir išlaikyti pagarbą gamtai ir visai mūsų aplinkai“.

La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis                                       Patys besirūpindami savo sveikata ir kovodami prieš maisto produktų bendrovių lobizmą,  jau nuo labai seniai maitinasi tik ekologišku maistu, o nuo 1997 metų ir visas ūkis yra perkeistas ir funkcionuoja pagal ekologiško ūkininkavimo principus.

Biodinaminio ūkininkavimo pradininkas Rudolf Steiner dvidešimtaisiais praėjusio šimtmečio metais aiškino, kad toks ūkininkavimas „užtikrina dirvos ir augalų sveikatingumą, o šie – sveiką gyvūnų ir žmonių mitybą. Ji remiasi giliu viso kas gyva supratimu ir siekiu aukščiausios kokybės bei holistine bendryste su gamta.

    

Prancūzijoje tik DEMETER ženklas užtikrina, kad vynas pagamintas nuoširdžiai ir tvirtai remiantis biodinaminio ūkininkavimo ir gamybos principais.

 La Panonnerie ekologiškas vynuogių ūkis