Kada valgyti austres?
Jei esate austrių gurmanai tikriausiai žinote, kad svarbiausias dalykas valgant austres – jų šviežumas. Todėl verta prisiminti, kad jos yra skaniausios rugsėjo – balandžio mėnesiais. Šiuo laikotarpiu į „Miam Miam“ parduotuvę tiekiamos natūralios austrės iš Prancūzijos Bretanės pakrančių, skalaujamų Atlanto vandenyno. Kitais mėnesiais prasideda austrių reprodukcija (neršimo laikotarpis), todėl jų tiekimas sustoja.
Žinoma, yra ūkių, kurie užsiima modifikuotų austrių tiekimu, kuris leidžia jomis mėgautis ištisus metus. Jos yra išaugintos iš laboratorijoje sukurtų austrių kiaušinėlių. Priešingai nei natūralios „dviploidinės“ su 2 chromosomų rinkiniais, modifikuotos austrės yra „triploidinės“, sterilios, turi 3 chromosomų rinkinius ir neturi reprodukcinio laikotarpio. Jos subręsta ne per įprastai 3, bet 2 metus ir gali būti valgomos visus metus.
Modifikuotos austrės ūkininkams naudingos tuo, kad jos nesidaugina, jų energija naudojama jų vystymuisi, todėl jos daug greičiau užauga. Be to, jos neturi „pieniškos tekstūros“, kurią galite rasti natūraliose austrėse. Vartotojo neatbaidys modifikuotos austrės išvaizda - priešingai nei natūrali austrė, kuri dauginimosi laikotarpiu tampa „pieniška“. "Triploidinės" austrės buvo sukurtos laboratorijoje, kad atitiktų rinkos poreikius. Jos auginamos uždaroje aplinkoje - baseinuose.
Prailginus tiekimo laiką iki ištisų metų austrių augintojai papuola ir į „spąstus“: jis tampa priklausomas, pardavus austres nuolat turi pirkti naujus kiaušinėlius. Tai ekonominis modelis, atsiradęs maždaug prieš dvidešimt metų.
Verta pažymėti, kad mano, „Miam miam“ parduotuvės ir mano tiekėjų vertybės yra natūralumas, šviežumas ir tradicijų laikymasis. Todėl visi produktai, įskaitant ir austres, pas mus atkeliauja natūraliai užaugintos – taip kaip jas augino mūsų tėvai ir seneliai. Tokiu būdu mes kiekvieną sezoną praturtiname jam būdingais produktais iš gamtos.
Iš kur atkeliauja austrės į „Miam miam“ parduotuvę?
„Miam miam“ pardavinėjamos austrės „Cariou“ atkeliauja iš mano klasės draugo natūralaus austrių ūkio Île-Tudy, esančio Pont-l'Abbé upės žiotyse. Jis šį ūkį paveldėjo iš savo tėčio ir senelio, o Île-Tudy yra tarp laimingųjų ūkių, kurie natūraliai augina austres Atlanto vandenyne, o skaidrus jūros vanduo yra labai naudingas joms augti ir veistis.
Šios jodu praturtintos jūros gėrybės yra atvežamos iš Prancūzijos į Klaipėdą vos per 5 dienas. Saugiai supakuotos, medinėse dėžėse, jos išlieka šviežios iki 3 savaičių. Dauguma austrių yra užsakomos pagal išankstinę rezervaciją , tačiau galite jų įsigyti ir atvykus į mūsų parduotuvę S. Šimkaus g. 12-48 M. Mažvydo al., Klaipėda. Jau dabar kviečiame pateikti išankstinę rezervaciją, kad pirmieji galėtumėte pradėti austrių sezoną rudenį.
Kuo ypatingos Prancūzijoje auginamos austrės
Prancūziškos austrės, kaip ir prancūziškas vynas, turi savo regiono ypatumus. Kokiame regione ir kokiu būdu jos užaugintos galite sužinoti iš jų specifinio pavadinimo, kuriame yra raktiniai žodžiai:
· BELON (Belon)– plokščiosios austrės, užaugintos Bretanės regione. Jų mėsa yra rusva, įdomaus lazdyno riešutų skonio;
· BUZIG (Bouzigue) – Viduržemio jūroje užaugintos austrės;
· GRAVETT (Gravette) – Arkašono laukinės austrės;
· MAREN (Marenne) - Marenno-Oleron tarp jūros ir pakrantės veisiamos austrės, kurių mėsa yra žalsvos spalvos, o skonis labai švelnus su lengvu jodo prieskoniu;
· Fine de claire : prancuziškai „claire“ yra vieta tarp vandenyno ir pakrantės. Čia austrės trumpai auginamos, paliekamos kelioms savaitėms - fine de claire - arba keliems mėnesiams - spéciale de claire -.
Huitres de pleine mer : austrės, auginamos jūroje ir surenkamos atoslūgio metu. Tipiškas metodas Bretanėje ir Normandijoje. Šios austrės labai švarios ir turi stiprų jodo ir Atlanto vandenyno druskos skonį. Būtent šios rūšies austres galite rasti „Miam miam“ parduotuvėje.
Prancūzijoje šiuo metu yra auginamos 2 tipų austrės: plokščiageldės (Belon - Ostrea edulis), kurios sudaro vos 2% visų pagaminamų austrių, ir iš Japonijos importuotos suapvalintos austrės (Crassostrea Gigas). Kai buvau vaikas Bretanėje auginamos austrės buvo tik Belon. Užklupus 2 virusų (Marteilla ir Bonamia) bangoms 1968 ir 1976 metais ši austrių veislė buvo sunaikinta, o japoniškoms Crassostrea Gigas pavyko išlikti ir išpopuliarėti. Nors Belono austrės grįžo – jos brangios, bet labai populiarios ir mėgstamos austrių gurmanų. Šių austrių skonis turi įdomų riešutų aromatą. Belon pavadinimas kilo nuo Bretanės regione esančios upės pavadinimo. Šie gurmaniški produktai iš jūros čia auginami pagal taisykles, kurios buvo sukurtos prieš daugelį metų. Jūros vanduo pakrantėse atitinka pirmąjį laipsnį, t.y. toks švarus, kad jodo ir jūros druskos prisotintas moliuskų skonis tobulas. Čia auginamos austrės yra švarios, be smulkių mikroorganizmų, smėlio ar dumblo, todėl prieš pateikiant juos ant stalo jų nereikia plauti.
Naują austrių sezoną pradėsime tik spalį. Nenusiminkite, puoselėdami visas tradicijas austrių sezoną pakeisime kitais plokščiageldžiais moliuskais – midijomis, kurių sezonas yra nuo liepos vidurio iki gruodžio. O norintys pirmieji atidaryti austrių sezoną, jau dabar kviečiame pateikti išankstinę rezervaciją mūsų soc.tinkluose, el.paštu, telefonu arba atvykus į parduotuvę.