„Miam miam“ – japoniški produktai iš Prancūzijos, tiesiai iš japonų rankų

„Miam miam“ – japoniški produktai iš Prancūzijos, tiesiai iš japonų rankų
Pirmadienis, balandžio 25, 2022

Manęs dažnai paklausia, ką bendro turi japoniška virtuvė su produktais iš Prancūzijos. Iš pirmo žvilgsnio tai yra du nesuderinami dalykai, tačiau labai artimi man ir „Miam miam“ parduotuvei.

Pirma, prancūzams, kaip ir japonams, ypač svarbus geras, šviežias bei kokybiškas maistas. Antra, Bretanės regiono ir japonų virtuvėje dominuoja žuvis ir jūros gėrybės. Trečia, esu didelis japoniškos virtuvės aistruolis ir su malonumu dalinuosi savo žiniomis su aplinkiniais. Todėl labai nesunku atspėti, kaip į „Miam miam“ lentynas atkeliavo japoniški produktai.

Aplinka. Kiekvienas Prancūzijos regionas turi savitą ir unikalų maisto racioną. Pavyzdžiui, Bretanės regione, ten kur mes užaugome, dominuoja kiauliena, žuvis ir jūros gėrybės. Nieko nestebina tai, kad čia yra auginami geriausi ir švariausi pasaulyje jūros dumbliai. Dėl puikios gamtinės aplinkos ir maisto produktų visumos čia kuriasi japonų bendruomenės, japoniškų verslų filialai bei, žinoma, plačiai vystosi japoniško maisto gastronomija. Tikriausiai dėl šios mane supusios gastronominės aplinkos atsirado ir meilė japoniškai virtuvei.

Asmeninis interesas ir tvirti ryšiai.

Neslėpsiu, aš, mano sesuo ir visa mano šeima esame maisto gurmanai, ypač japoniškos virtuvės. Mano sesuo, būdama japoniško maisto įmonės Nishikidori" klientė, pasidalino su manimi gurmanišku atradimu: „Žiūrėk, radau šitą vasabi. Tai yra geriausias vasabi pasaulyje – geresnio nerasi“. Taip pastūmėtas sesers Prancūzijos mieste Nantas susipažinau su Nishikidori" įkūrėju Olivier Derenne, kuris importuoja produktus iš Japonijos ir juos tiekia japoniškos virtuvės restoranams visoje Prancūzijoje. Olivier būdamas virtuvės šefas ir dirbdamas su japoniškais produktais daugiau nei 25 metus sukaupė daug ir naudingos patirties. Taip pat jis sukūrė labai platų ir turtingą japoniškų produktų asortimentą. Neilgai trukus tapome labai gerais draugais. O Olivier pasidalinta patirtis su manimi apie tai, kokie yra japoniški produktai, kaip juos paruošti ir su kuo jie dera, paskatino mane atsivežti šių produktų ir į „Miam miam“ parduotuvę.

Taip pat man pavyko užmegzti puikius ryšius su Makurazaki" direktoriumi, bretonu, kuris 8 metus gyveno Japonijoje, jo dešiniąja ranka - japone, kuri gyvena Bretanėje, netoli mano kaimo. Šiame japonų įmonės filiale Prancūzijoje yra gaminami Katsuobushi". Tai - tuno dribsniai, kurie yra ruošiami tikrų japonų pagal japonišką metodą. Kadangi tai yra japoniški produktai pagaminti Prancūzijoje, jie puikiai dera ir papildo „Miam miam“ viziją. Be to, Makurazaki" komanda pasidalino labai skaniais receptais, kuriuos pamėgau pats ir labai norėjau juos pristatyti ir savo klientams.

„Miam miam“ pagal užsakymą veža ir šviežią žuvį, kuri atkeliauja iš Bretanės. Tikriausiai sunku įsivaizduoti kaip už 3500 km nuo Lietuvos, Glenano salyne, pagautas vilkešeris gali puikuotis jūsų lėkštėje ir šviežumu nenusileisti lietuviškoms žuvims. Tai tampa įmanoma dėka specialaus japoniško žuvies apdorojimo būdo  ikijime , kai žuvies nervų sistema neutralizuojama išilgai stuburo. Taip nerviniai impulsai nebepasiekia kūno,  jis negauna informacijos, kad yra negyvas. Ikijime siekiama išlaikyti kuo aukštesnę žuvies kokybę: skonis – geresnis, tekstūra – išskirtinės kokybės, galimybė ilgiau išlaikyti produktą, o svarbiausia - tai pagarba gyvūnams. Tokiu būdu paruošta žuvis šviežia išlieka iki 3 savaičių.  Taip klaipėdiečiai turi puikią progą valgyti pagal užsakymą Glenano salyne sugautą, paruoštą ir atvežtą vilkešerį bei kitas žuvis!

Japoniško maisto suderinamumas. Japoniški produktai ypač gerai tinka prie Bretanės gastronominio maisto – taip yra teigiama, tuo įsitikinau ir pats. Dalinuosi keleta idėjų:

  • Grikiai yra priskiriami „supermaistas“ kategorijai. Tie, kurie nelabai mėgsta šias kruopas, gali išbandyti „Crêpes“. Tai Bretanės regiono tradicinis maistas – lietiniai, kepti iš grikių miltų ir pagardinti japoniškais prieskoniais.
  • „Katsuobushi“ galite pagardinti keptus kiaušinius arba valgyti su Bretanės tradiciniu patiekalu „Crêpes“. Taip pat labai tinka ruošiant ryžių bei makaronų patiekalus.
  • Juodieji ikrai labai dera su japoniška sake.
  • "Yuzu kosho", pagamintą iš aliejaus ir aštrių pipirų, galite gardinti įvairius troškinius.
  • Skrudintos sezamų sėklos tiks visur: į sultinius, sriubas, troškinius, salotas, sumuštinius ir t.t.
  • Sezamų aliejus ir soja gali tapti neatsiejami maisto pagardai bet kuriems jūsų gaminamiems patiekalams.
  • Tikras, japoniškas vasabi taps pagrindiniu prieskoniu prie įprastų sushi ir kitų japoniškų patiekalų.

Tai tik maža dalis produktų, kuriuos galima panaudoti kuriant gurmaniškus patiekalus. Kviečiu apsilankyti „Miam miam“ parduotuvėje Klaipėdoje – mielai išklausysiu ir pasidalinsiu savo žiniomis apie japonišką virtuvę, kurią, deja, dar daug lietuvių neatrado.

Olivier Criou