Champagne
Šampanas - tai žymiausias pasaulyje vynas, kuris pagamintas tik Šampanės (Champagne) regione Prancūzijoje, 120 km iki Paryžiaus. Šampanėje gaminamas putojantis vynas ir ... Skaityti daugiau
Subcategories
Šampanas - tai žymiausias pasaulyje vynas, kuris pagamintas tik Šampanės (Champagne) regione Prancūzijoje, 120 km iki Paryžiaus. Šampanėje gaminamas putojantis vynas ir ramus vynas (Coteau champenois). Šampanas yra neatsiejamas nuo didžiųjų metų švenčių.
MiamMiam parduotuvėje daugiausiai rasite biodinaminį vyną, natūralų vyną ir tikrąjį šampaną, kuris pagamintas su visomis vynuogių veislėmis, kurios leidžiamos pagal vietos kilmės nuorodą. Dauguma putojančio vyno yra iš Pinot noir (juodųjų vynuogių), meunier (juodoųjų vynuogių) ir chardonnay (baltųjų vynuogių). Mažiau nei 0,3 % visų vynuogynų augina arbane, petit meslier, pinot blanc ir pinot gris (visas baltąsias vynuoges), iš kurių taip pat gaminamas šampanas.
Brutas (Brut), sausas rožinis (Brut Rose) arba prabangus prestižinis (Cuvee de Prestige) putojantis vynas puikiai tinka aperityvui. Puikiai dera su karštais patiekalais ir šaltais patiekalais. Su šampanu puikiai dera žuvis, austrės, jūros gėrybės, žąsų kepenėlės (foie gras), veršienos troškinys, šokoladas ar kitas gurmaniškas patiekalas ir desertai.
Dažniausiai užduodami klausimai
Kaip skaityti etiketę, kad atpažintume, ar tai tikras šampanas ?
Ką pirmiausia turėtumėte pamatyti, tai saugomos kilmės vietos nuorodą A.O.C. "Champagne", tai apeliacija (geografinė nuoroda - appellation), kuri garantuoja pasirinkto vyno kilmę. Tada ieškokite vyno ūkio (namų, pilies) pavadinimo, kurį paprastai vyndariai nurodo su pasididžiavimu. Galiausiai ieškokite vyno gamybos ir išpilstymo vietos nuorodos.
Kokia yra klasikinė technika švelniai atidaryti šampano butelį?
1 ETAPAS: PARUOŠKITE BUTELĮ
Pirmiausia įsitikinkite, kad butelis yra gerai atšaldytas. Šampaną geriausia patiekti atšaldytą iki 6-8 °C temperatūros. Prieš patiekdami, butelį galite palikti kelias valandas šaldytuve arba 30 minučių panardinti į ledukų kibirėlį.
2 ETAPAS: NUIMKITE VIELINĮ KAMŠČIO LAIKIKLĮ
Kai butelis paruoštas (atšaldytas), atsargiai nuimkite vielinį kamščio laikiklį. Stipriai laikykite butelį viena ranka, o kita ranka atsargiai sukite vielinį kamščio laikiklį, kol jis visiškai atsiskirs nuo butelio. Žiūrėkite, kad neatsuktumėte butelio kito žmogaus ar savęs kryptimi, taip apsisaugosite nuo netikėtų nemalonumų.
3 ETAPAS: NUIMKITE KAMŠTĮ
Kai vielinis kamščio laikiklis pašalintas, stipriai suimkite kamštį, o kita ranka tvirtai laikykite butelį. Priešinga laikrodžio rodyklėms kryptimi švelniai sukite butelį, o ne kamštį. Jausite pasipriešinimą, kol galiausiai kamštis po truputį atsilaisvins. Butelį sukite, kol kamštis iš kakliuko pasišalins išleisdamas lengvo pokštelėjimo garsą "pop".
4 ETAPAS: SERVIRUOKITE STILINGAI
Ištraukę kamštį, švelniai nušluostykite butelio kakliuką, kad pašalintumėte susikaupusius šampano lašelius. Laikykite butelį už jo pagrindo ir šiek tiek jį pakreipę švelniai pilkite šampaną į taures. Butelį visada laikykite už pagrindo, kad išlaikytumėte kontrolę ir išvengtumėte gėrimo išliejimo. Patiekite elegantiškai ir mėgaukitės džiaugsmingomis akimirkomis su svečiais. Šampaną patiekite iškart atidarę, kad galėtumėte mėgautis šviežiais aromatais ir skoniais.
Kaip laikyti jau atidarytą šampano butelį?
Atidarytą šampano butelį jūs galite kelias dienas laikyti šaldytuve prieš tai jį užkimšę specialiu kamščiu, kad išsaugotumėte burbuliukus. Patikrinkite, ar gerai uždarėte butelį, ir laikykite jį vertikalioje padėtyje, kad neprarastumėte burbuliukų.
Specialių šampano butelio kamščių rasite ir MiamMiam krautuvėlėje:
https://miammiam.lt/aksesuarai/1267-roger-orfevre-kamstis-sampanui-raudonas.html
Kas yra dozažas (dosage, pranc. k.)?
Dozažas yra pridedamo cukraus kiekis viename šampano litre. Jis visada turi būti nurodytas gėrimo etiketėje. Dažniausiai pamatysite žymą BRUT, tai reiškia, kad pridėta mažiau nei 12 g cukraus litre, bet vis stipresnė tendencija tampa Extra Brut tipo šampanai, kai viename litre yra nuo 0 iki 6 g cukraus, arba net Brut Nature, kuriame visiškai nėra pridėtinio cukraus! Kaip, pavyzdžiui, vyndario Franck Pascal šampanas RELIANCE 2011 Brut Nature.