Beaujolais
Božolė vynui dedikuota Jauno božolė diena švenčiama kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Vien šiai dienai pagaminama...

Subcategories
Božolė vynui dedikuota Jauno božolė diena švenčiama kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Vien šiai dienai pagaminama be galo daug šio regiono vyno. Iš Gamay vynuogių pagamintas raudonasis božolė vynas yra turtingas gėlių, vyšnių ir aviečių aromato, o jo lengvas vaisinis skonis tiesiog atgaivina. Ekologiškas, minimalų sulfitų kiekį turintis vynuogių vynas iš Božolė regiono puikiai dera su paukštiena, jautiena, sūris ir net keptomis daržovėmis.
Božolė (Beaujolais) regiono vynuogynai driekiasi tarp Ronos slėnio (Côtes du Rhône) ir Burgundijos (Bourgogne). Net keli skirtingi kraštovaizdžiai kuria šios vietos išskirtinę aplinką terroirs, kurioje auginamos tik dviejų veislių vynuogės – Chardonnay – baltiesiems vynams, ir garsioji Gamay –raudoniesiems. Pagal tradicinį vynininkystės būdą vynas gaminamas naudojant visą vynuogių kekę, kad maceruojant naudojant angliavandenilį iš vaisių odelių būtų išgautas kiek galima didesnis spalvos intensyvumas, o iš sulčių – vaisių aromatas.
Beaujolais Nouveau gamyba pasižymi išskirtiniu procesu, kurio metu siekiama „pagauti“ tų metų derliaus esmę. Tai išskirtinai tik Gamay veislės vynuogių, kurios reprezentuoja Beaujolais ir Beaujolais Villages regionus. Vynuogių derlius surenkamas įprastu metu, tačiau jo gamyba yra kitokia, nei kitų šio regiono vynų. Fermentacija trunka itin trumpai, o maceracija, priklausomai nuo vyndarių, yra karboninė arba tradicinė. Pagrindinis tikslas – išsaugoti Gamay vynuogių gaivumą ir vaisiškumą, kurie atspindi šio terroir unikalumą.
Žinoma, mes visi pažįstame Le Beaujolais Nouveau – jauną vyną, pasižymintį ryškiu vaisių aromatu, kurį ragaujame kiekvienų metų. Tačiau Božolė regione priskaičiuojama dar 10 skirtingų vietovių nuorodas turinčių vynų: Brouilly, Côtes de Brouilly, Chiroubles, Chénas, Juliénas, Saint-Amour, Fleurie, Moulin à Vent, Régnié ir Morgon.
Dažniausiai užduodami klausimai
Kiek laiko galima laikyti atidarytą Božolė (Beaujolais) butelį?
Božolė (Beaujolais Nouveau) vyno butelio ilgai laikyti negalima. Rekomenduojame išgerti per 3-6 mėnesius nuo pardavimo pradžios.
Su kokiais patiekalais derinamas Božolė vynas?
Labiausiai žinomas maisto derinimas su Beaujolais Nouveau (Božolė) vynu yra Liono regiono dešros ir sūriai.
Kas yra Božolė Naujasis vynas (Beaujolais Nouveau)?
Tai Beaujolais vynuogyno vynas. Beaujolais yra didelis plotas, kuriame gaminami įvairūs Beaujolais vynai, (ilgai brandinti , ilgai sendinami ir t. t.), o kasmet, pagaminamas ir naujasis Beaujolais (Božolė Naujasis), kuris nuo 1951 atidaromas kiekvienų metų trečiąjį lapkričio ketvirtadienį - per Božolė vyno dieną - pagal kurį dažnai sprendžiama, ar geras derlius tų metų.
Kas yra Božolė vynas?
Tai Beaujolais vynuogyno vynas. Beaujolais yra didelis plotas, kuriame gaminami įvairūs Beaujolais vynai, (ilgai brandinti , ilgai sendinami, naujieji ir tt)..
Iš ko gaminamas Božolė vynas?
Božolė vynas gaminamas iš 100 % Gamay rūšies tamsiųjų vynuogių, kurių sultys yra baltos. Gamay vynuogių, odelė tamsi, tamsiai raudona, violetinė, ar mėlyna, o minkštimas baltas, todėl iš tokių galima gaminti ir raudoną ir baltą vyną, priklausomai, ar fermentuoji su odelėmis, ar jos greitai atskiriamos nuo minkštimo. Tačiau, Gamay nėra vienintelė vynuogė. Taip pat galima gaminti ir iš kitų vynuogių rūšių , tokių kaip Chardonay.
Kokie yra pagrindiniai Božolė vynų tipai?
Yra 4 pagrindiniai Božolė (Beaujolais) vynų tipai :
- Beaujolais nouveau – jaunas božolė vynas.
- Beaujolais superior – ilgiau brandintas ir daugiau alkoholio turintis vynas nei Beaujolais nouveau.
- Beaujolais villages – 38 kaimuose gaminamas vynas.
- Cru Beaujolais – božolė vyno gamyba teritorijos šiaurinėje regiono dalyje.