Sidras – nevainikuotas ir mažai kam žinomas Prancūzijos gėrimų karalius
Ten, kur aš gimiau, Bretanės regione, vyrauja dvi ūkininkavimo kryptys:
· žuvininkystė - tai ne tik žuvų gaudymas, bet ir jūros gėrybių, kaip jūros dumbliai, austrės, midijos, rinkimas;
· žemdirbystė ir sodininkystė – tai vynuogynai, iš kurių gaminamas prancūziškas vynas, bei obuolių plantacijos, kurių derlius kaip unikalus ingredientas yra naudojamas prancūziškam sidrui gaminti.
Didžioji dalis prancūziško sidro yra gaminama 2 Prancūzijos regionuose – Bretanėje ir Normandijoje. Kadangi aš gimiau ir užaugau Bretanėje, pažįstu labai daug sidrininkų iš Bretanės. Todėl „Miam Miam“ rasite sidrų iš Cournouaille regiono, kuriame visi sidrininkai yra mano draugai.
Būtent dėl šios priežasties, kad žmonės mažai žino apie prancūzišką sidrą, o aplinka, kurioje augau puikiai atspindi sidro svarbą prancūzų virtuvėje, nusprendžiau suorganizuoti ir gastronominę kelionę „Sidro keliais“. Ji leido mano klientams pažinti kitą sidro pusę, o man – suprasti, kaip svarbu šviesti lietuvius ir pateikti kuo daugiau naudingos informacijos apie prancūzišką virtuvę ir jos gėrimus. Tai padeda atrasti naujus skonius ir praturtinti įprastą kasdienį maisto gaminimą.
Prancūziški „Sidro namai“ puoselėja tradicinę gėrimo gamybą
Prancūziškas sidras, kaip ir prancūziškas vynas, vertinamas pagal 3 kriterijus: akimis įvertinama spalva, nosimi – aromatingi kvapai, o burna – stiprumas ir skonis. Nepatikėsite, bet sidre galime rasti 8 skirtingus skonius ir beveik 40 skirtingų kvapų.
„Miam Miam“ parduotuvėje esantis sidras atkeliauja iš Bretanės regione įsikūrusių vietinių šeimos ūkių – „Sidro namų“, kurie itin didelį dėmesį skiria natūraliam ūkininkavimui ir tradicinei natūralaus sidro gamybai. Tokie ūkiai ekologiškos sodininkystės principais patys augina obuolius, spaudžia obuolių sultis ir jas natūraliai fermentuoja, kol galiausiai gauna galutinį produktą – natūralų bretonišką sidrą. Tai ūkiai, kurie dažniausiai yra kaip paveldas, atitenkantis iš kartos į kartą, o sukaupta patirtis ir puoselėjamos šeimos tradicijos padeda užtikrinti gėrimo kokybę.
Natūralus, bretoniškas sidras. Koks jis būna?
Dauguma įpratę ragauti saldų sidrą. Bet net nepagalvoja, kad bretoniškas ar normandiškas sidras kaip ir prancūziškas vynas turi bent keletą skirtingų skonių tipų. Žinant juos ir iš ko pagamintas natūralus sidras galima išsirinkti geriausiai skonį atitinkantį gėrimą, derinamą tiek su desertais, tiek su užkandžiais ar net maisto patiekalais.
· Brutas (sausas) bretoniškas sidras yra lengvas, sodrus ir aromatingas. Natūralus gėrimas pasižymi gaiviu, šiek tiek rūgštoku ir švelniai karčiu skoniu, praturtintu baltų vaisių natomis. Bretoniškas sausas sidras yra gaminamas iš karčiųjų ir saldžiųjų obuolių mišinio. Brandinamas apie 2 metus, o jo stiprumas svyruoja tarp 6 ir 8°.
· Saldžiarūgštis bretoniškas sidras dėl lėtos fermentacijos yra ryškaus saldžiarūgščio skonio, labai intensyvaus kvapo ir natūraliai putoja. Saldžiarūgštis sidras yra praturtintas erškėtuogių, baltųjų persikų ir citrusų skonio natomis.
· Pusiau saldus bretoniškas sidras yra subtilaus saldžių obuolių ir citrusinių vaisių skonio, praturtinto obuolių žiedų aromatu.
· Saldus bretoniškas sidras yra labai švelnus, subtilaus marmeladinių saldainių, šviežių obuolių ir vasarinių vaisių skonio. Lengvai putojantis sidras ypač tinka tingiems vasaros vakarams. Gėrimo stiprumas yra tarp 2 ir 3°.
Prancūzijoje alkoholis (vyras ir sidras) yra neatsiejama maisto gastronomijos dalis, todėl itin didelis dėmesys yra skiriamas gėrimo ir maisto derinimui. Tik taip galėsite maksimaliai mėgautis ir pilnai atverti tiek maisto, tiek gėrimo skonį.
Be išimties prie kiekvieno, Prancūzijoje pagaminto sidro tiks mūsų tradicinis patiekalas – bretoniški blyneliai crêpes. Tai grikių miltų arba, kaip mes patys bretonai vadiname, „juodųjų miltų“ blynai. Jie gaminami su įvairiausiais įdarais, iš kurių pats tradiciškiausias yra complète (lietuviškai "su viskuo“): kumpiu, kiaušiniu ir sūriu. Kalbant apie Bretanės regioną nepaminėti blynų crêpes yra tiesiog neįmanoma. Tai panašiai kaip kalbėti apie lietuvių virtuvę ir neužsiminti apie cepelinus ar šaltibarščius. Šio tradicinio patiekalo galima rasti kiekvieno Bretanės regiono kaimelio blyninėje.
Dalinuosi idėjomis, prie ko galite priderinti „Miam Miam“ parduotuvėje esantį sidrą.
Sausasis gaivus Rozavern sidro gamyklos ekologiškas sidras FLEUR de l‘ALBER (6 %, 0,75 l) puikiai dera prie baltos mėsos, žuvies, daržovių patiekalų bei sūrio.
Kermao - Le Sélection - Sidras Brut ragaujamas prie žuvies ar baltos mėsos.
Sausas Distillerie des Menhirs sidras Cidre brut (5 %, 0,75 l) skanaujamas su prancūziškais blyneliais ar sūriu. Taip pat puikiai tinka valgiui papildyti bei aperityvui pagardinant šlakeliu juodųjų serbentų likeriu.
Sausas Manoir du Kinkiz sidras Cidre de Fouesnant (6 %, 0,75 l) yra ryškaus skonio gėrimas idealiai dera su bretoniškais grikių miltų blyneliais crêpes, vištiena ar kepta kiauliena. Taip pat natūralus sidras gali būti aperityvo gėrimu arba bretoniško kokteilio Kir Breton dalis – sumaišykite su gervuogių likeriu ir mėgaukitės.
Saldžiarūgštis Kerné sidras Délice de cidre (3°, 0,25 l) idealiai derinamas su aperityvo užkandžiais ar desertais.
Pusiau sausas vaisinis Kermao sidras Le Fouesnant (4 %, 0,75 l) itin skaniai derinamas su desertais ir, žinoma, su cukrumi pabarstytais bretoniškais blynais crêpes !